Odpružení

Správné tlumiče zvyšují bezpečnost a šetří vaše peníze

Všechny systémy odpružení vyžadují určitý druh tlumení, které omezuje kmitání. Zpravidla se realizuje pomocí samostatných tlumičů. Kromě omezení kmitání pomáhají tlumiče také udržovat pneumatiku na vozovce a tlumit rázy do karosérie vozidla. Selhání tlumičů má přímý dopad na nerovnoměrné opotřebení pneumatik a také způsobuje poškození součástívýfukového potrubía odpružení. Správně namontované a funkční tlumiče vám proto skutečně mohou ušetřit peníze. Vadný tlumič představuje také bezpečnostní riziko, protože když pneumatika není v kontaktu s vozovkou, nebude reagovat ani na brzdění. Může také dojít k poškození brzdových součástía riziko je vyšší nejen při brzdění, ale i při projíždění zatáček. Obtížnější může být i akcelerace.

Jak poznám, kdy je třeba vyměnit tlumiče?           

Vaše vozidlo plave a snadno se dostává do smyku, opotřebení pneumatik je nerovnoměrné a při vizuální kontrole jste zaregistrovali únik oleje. Při jízdě po nerovném povrchu chodí odpružení nadoraz a je snížená ovladatelnost. Pokud je vám toto povědomé a všimli jste si, že vaše vozidlo poskakuje, ale není to radostí z jízdy, nastal rozhodně čas vyměnit tlumiče. Své tlumiče můžete otestovat pomalou jízdou a současným pumpováním brzdy. Pokud karoserie silně kmitá, je potřeba vyměnit tlumiče. I když výše zmíněné problémy neregistrujete, měly by být tlumiče zkontrolovány přibližně každých 20 000 km. Pokud vaše vozidlo často vozí těžké náklady nebo tahá přívěs či karavan, měli byste stavu tlumičů věnovat zvýšenou pozornost. Profesionálové ze společnosti Vianor namontují na vaše vozidlo nové tlumiče od předních výrobců za rozumnou cenu a rádi vám sdělí další informace o souvisejících službách.Kontaktujte nás, abychom vám učinili nabídku.

Jak tlumiče fungují?

Tlumiče mohou být jednočinné nebo dvojčinné. Jednočinné tlumiče jsou často plynové, zatímco dvojčinné jsou kapalinové nebo plynové a kapalinové. Účelem tlumičů je zabránit citelnému kmitání odpružení přeměnou kinetické energie na teplo. Kapalinové tlumiče toho dosahují protlačováním kapaliny skrz malé kanálky. Dvojčinný tlumič zpomaluje chod odpružení v obou směrech, protože kanálky pístu jsou osazeny ventily, které kapalině umožňují proudit nahoru a dolů různými kanálky. Síla tlumení ovlivňuje jízdní vlastnosti vozidla – měkké tlumení zvyšuje komfort, ale negativně ovlivňuje ovladatelnost. Vozidlo s tuhým odpružením se snadněji ovládá, ale jízda je méně pohodlná. Kromě technických aspektů má na nastavení tlumičů vliv i preference řidiče.

© 2017 Pneu Kraus. Všechna práva vyhrazena.

Search